İsrail’in Gazze’deki katliamı devam ederken, Lübnan ile ateşkese varılması, bölgedeki karmaşayı ve belirsizliği daha da derinleştiriyor. İsrail’in bölgedeki hareketliliği, fırsata çevrilerek Gazze’ye daha yoğun saldırılar yapmasına yol açıyor. Bu dönemde, İsrail’in Filistinlilerin bu bölgeyi yönetmesine müsaade etmeyeceği yönündeki açıklamaları sıkça dile getiriliyor. Aynı şekilde, Uluslararası Mahkeme tarafından verilen yakalama kararına bazı ülkeler itiraz ederken, Fransa gibi bazı ülkeler başta Netanyahu’nun tutuklanacağını söylese de, daha sonra bu karardan vazgeçerek uygulamama kararı aldı.
Ortadoğu’nun suları bir türlü durulmuyor. İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sonrası, İran yönetimi herhangi bir yanıt vermedi. Bu durum, her iki tarafı da tatmin etmiş gibi görünüyor. Ancak, Gazze’de İsrail’in hakimiyet kurma çabaları devam ederken, ateşkesin uzun süre sağlanamayacağına dair bir izlenim oluşuyor.
Suriye’de Neler Oluyor?
Bölgedeki sıcak gelişmeler yalnızca Gazze ile sınırlı değil. Sınır komşumuz Suriye’de de önemli olaylar yaşanıyor. Muhalifler, kısa süre önce belli kasabaları alarak ilerlemeye başladı, ancak rejim askerleri Halep’te muhalifleri temizledi. Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu ise ilerleyişini sürdürüyor. HTŞ, bir yandan birçok bölgede direniş gösterirken, Hama ve Humus bölgelerinde rejim ile muhalifler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
Son gelişmelere göre, Humus’un tamamı muhaliflerin elinde ve burası Yarbay Hasan Abulgani tarafından ilan edildi. Rusya, Esad rejimini desteklemeye devam ederken, İran da benzer şekilde Suriye’nin yanında olduğunu belirtiyor. Suriye’nin geleceğiyle ilgili olarak, Amerika’dan gelen açıklamalarda, yeni seçilen Başkan Donald Trump’ın Suriye’deki savaşa karışma niyetinin olmadığı belirtildi. Arap ülkelerinin de Suriye rejimini desteklediği görülüyor.
YPG ve İsrail Görüşmeleri
7 Aralık 2024 itibarıyla, YPG ve İsrail arasında görüşmelerin yapıldığı duyuruldu. YPG, bu görüşmelerin sonucunda Akdeniz’e doğru ilerlemeyi hedefliyor. Diğer yandan, Lübnan, Ürdün, Irak ve Suriye sınırlarını kapatma kararı almışken, Türkiye dahil rejim destekçileri bu konuda henüz bir açıklama yapmadı.
Muhaliflerin hızlı ilerleyişi, rejim üzerinde büyük bir şok etkisi yarattı. Halep, Hama, Humus, Dara, Süveyda, Kuneytra gibi şehirlerde muhalifler güç kazandı. Bu bölgelerde bazı yol çalışmaları ve altyapı düzenlemeleri de gözlemlendi. Ancak, muhaliflerin bu şehirlerde ne kadar süreyle hakimiyet kuracakları ve geçici hükümetle yapacakları anlaşmalar, önümüzdeki günlerde netleşecek.
Suriye Demokratik Güçleri ve Yeni Gelişmeler
Suriye Demokratik Güçleri (SDG), bugüne kadar kendi bölgesini korumaya çalıştı. Ancak, dün itibarıyla SDG ilk kez farklı bir devletle iletişim kurarak, bölgedeki gelişmeleri masaya yatırdı. Bu gelişme, bölgedeki dengelerin değişebileceğini gösteriyor. Suriye’de haritanın nasıl şekilleneceği ise, her geçen gün daha da belirsizleşiyor.