Dünya'da sayısız yenilikleri barındıran, insan hayatını kolaylaştıran birçok amaca hizmet edip hayatın olağan akışında bile çoğu zaman ayak uyduramadığımız sürekli gelişen şey, teknoloji…
Ülkeler teknolojiyi son zamanlarda özellikle savunma alanında kullanmışlardır. Çünkü globalleşen dünyada en büyük yarış savunma sanayisinde kendini gösteriyor. Haliyle ülkeler savunma sanayisinde ne kadar gelişmişse geleceğe dönük yerlerini de o kadar fazla garantilemiş oluyorlar. Günümüz Türkiye’sinde de savunma sanayimiz oldukça büyük gelişmeler kat ederek kendi yerli ve milli teknolojilerini üretmiştir. Füze teknolojisinden, insansız hava araçlarına, radar sistemlerinden birçok alana kadar milli ve yerli duruşuyla ses getirmeyi başarmıştır.
Teknolojiyi ülkelerinde her alanda bilinçli şekilde kullanan ülkeler teknoloji okuryazarlığı geliştirmeyi başarabilmişlerdir. Bilinçsizlikten bahsedecek olursak, bunun temelini ne yazık ki çocuklar oluşturuyor. Bir yetişkinin özgür iradesiyle kullandığı teknoloji, çocuklarda bilinçsizce kullanıldığında telafisi olmayan şeylere sebep olacaktır. Henüz 3 yaşında bir çocuğun bile telefonla birçok uygulamaya erişmesi günümüzde artık çok normal karşılanıyor. Bir işle meşgul olan anne, elindeki telefonu çocuğuna verdiğinde, zamanını etkin şekilde kullanıp işlerini hallederken öte taraftan kontrolünün dışında telefona maruz kalan çocuk, daha o yaşlarda teknolojinin tuzağıyla tanışmış oluyor. Her ne kadar gelişen teknolojinin yararlarının farkında olsak da zararlarını konuşmamızda da fayda var. Bu sebeple, erken yaşlarda bilinçsizce teknolojiyle tanışan çocuklarda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabiliyor. Uzmanlar her ne kadar bu sorunları alt başlıklar halinde detaylı bir şekilde ele almış olsalar da, ben bu yazımda sadece genel anlamda zihinsel ve sosyal becerilerde hasar, fiziksel sorunlar, korku, şiddet ve ne yazık ki zorbalık ve istismar şeklinde sıralayacağım. Günümüzde son zamanlarda yaşadıklarımızda bizi derinlemesine etkileyen birçok olayda suç oranının yaş seviyesinin bir hayli düştüğüne şahit oluyoruz. Bunun sebebi ise az önce belirttiğim gibi teknolojinin erken yaşlarda ve bilinçsizce hayatlarımıza girmiş olmasıdır. Bu, teknolojiden bihaber, dış dünyadan kopuk bir şekilde yaşamak anlamına gelmiyor. Ancak ebeveynler olarak, erken yaşta ellerine tutuşturduğumuz telefonların veya tabletlerin çocukların hayatlarında ne gibi hasarlar bıraktığının bilincinde olmamız gerekiyor. Zira bir çocuğu erken yaşta bilinçsiz bir şekilde kullandığımız teknolojiye kurban vermek, ileriki hayatında onu bir suç makinesi haline getirme ihtimalini dahi doğuruyor. Geçtiğimiz günlerde bir polisimizi şehit eden şahsın sosyal medya hesaplarında korku, şiddet ve istismarın olduğunu gördük. O yaşlarda yenilikçi, çağa ayak uyduran, üreten çocuklar yetiştirmemiz gerekirken asıl sorumluluğun biz anne babalarda olduğunun farkında olmalıyız.
Peki ne yapmalı? Telefonu, tableti tamamen hayatlarımızdan çıkarmalı mıyız? Tabii ki hayır. Bizler bu araç-gereçler ile birçok işimizi hallederken, tamamen hayatımızdan çıkaramayız. Ancak bunun yerine, belli bir yaşa geldiklerinde çocuklarımıza “öğrenmeyi öğrenmek” konusunda onları öğrenmeye, araştırmaya teşvik etmeliyiz. Aklına takılan bir soruda, elinin altındaki internet ile çok kolay bir şekilde cevap bulabileceğini anlatabilmeliyiz.
Bunun haricinde kullandığımız telefon veya tabletlerde eğitici içeriklerle birçok alanda çocuğun gelişimine katkıda bulunabiliriz. Örneğin, yabancı dilini geliştirmek bunlardan bir tanesi… Velhasıl, doğru zamanda doğru bir şekilde kullandığımız teknoloji, hayatımızın kurtarıcısı olabilirken, yanlış zamanda yanlış şekilde kullanılan teknoloji hayatlarımızda kalıcı hasarlara sebep olup toplumun çekirdeği olan aile kavramının da yok olup gitmesine neden olabiliyor…
Son olarak, bize Allah’ın nimetleri arasında sunulan aklı da, bunu teknolojik gelişmeler ile hayra kullanmakta, şer için kullanmak da bizlere kalmıştır. İnsanoğlu ilk zamanlarında taşı ve ağacı yontup ilk aletlerini yaparak aklını kullanırken, bugün insansız hava araçlarından genetik mühendisliğine kadar birçok alanda aklını insanlık için kullanmıştır. Öte yandan, aklını şer için kullanıp teknolojiyi nükleer bombalar, silahlar için de kullanan olmuştur.
Allah bizleri her alanda hayra hizmet edenlerden eylesin ve yine aynı hayrın gölgesinde hayırlı evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin…
Vesselam…
Ne kadar güzel özetlediniz❤️