Fareler üzerinde yapılan araştırmada, günlük ısı uygulamasının yaşa ve menopoza bağlı insülin direnci ve obeziteyi önlemede basit bir strateji olabileceği bulundu.Menopoza geçiş, sıcak basması ve uyku bozuklukları gibi bir dizi hoş olmayan semptomla birlikte gelen doğal bir süreçtir. Kadınlar, menopoz sonrası yıllarda osteoporoz ve diğer sağlık sorunları geliştirme açısından daha yüksek risk altındadır.Kilo alımı menopozun bir diğer sinir bozucu yönüdür. Araştırmalar, menopoz geçişi sırasında kadınların yılda ortalama bir pound aldığını ve kadınların %20'sinin bu geçiş döneminde 10 pound veya daha fazla kilo aldığını göstermektedir.Sağlık uzmanları, kadın hormonlarındaki azalmanın, kas kütlesi kaybının ve yaşlanmanın vücutta metabolik değişikliklere yol açtığına ve kilo alımına neden olduğuna inanıyor. Dahası, bu değişiklikler hayatın bu geçiş evresinde biriken kiloları vermeyi zorlaştırıyor.Ancak Massachusetts Amherst Üniversitesi'nden araştırmacılar, obezite ve tip 2 diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açabilen menopozla ilişkili kilo alımı ve insülin direnciyle mücadele etmek için basit ama etkili bir strateji bulmuş olabilirler.Bilim insanları bulgularını, Amerikan Beslenme Derneği'nin 29 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında Chicago'da düzenlenen yıllık toplantısı NUTRITION 2024'te sundular.
Ayrıca kapalı alan korkusu (klostrofobi) olan veya sıcağa tahammülü olmayan kişiler saunayı kullanmaktan kaçınmalıdır.Ayrıca, yüksek sıcaklıkların kalbe yükleyebileceği olası olumsuz etkiler ve stres nedeniyle, insanlar saunayı kullanmadan önce sağlık uzmanlarına danışmayı düşünmelidir. Bu, özellikle yaşlı bireyler ve düşük tansiyon veya böbrek hastalığı gibi belirli sağlık sorunları olanlar için kritik öneme sahiptir.
Obeziteye karşı baskıyı artırmak
Bilim insanları araştırmalarına yumurtalıkları olmayan yaşlı dişi farelere %45 kalorisi yağdan oluşan Batı diyeti vererek başladılar. Daha sonra ekip, bir grup kemirgeni 12 hafta boyunca günde 30 dakika 104°F'ye ayarlanmış bir ısı terapisi odasına koydu. Diğer grup ısı tedavisi almadı.Çalışma, ısı tedavisi gören "menopozlu" farelerin, tedavi görmeyen farelere göre daha az yaşa bağlı doku hasarı yaşadığını gösterdi. Dahası, ısı tedavisi gören kemirgenlerde daha az yağ birikimi vardı ve yüksek yağlı diyeti tüketmekten dolayı kilo alma olasılıkları daha düşüktü.Üstelik ısı terapisi kemirgenlerin insülin duyarlılığını ve sinyal iletimini iyileştirmeye yardımcı oldu.Araştırmacılar bulgularının ardındaki olası mekanizmaları incelediler ve ısının vücuda enerjiyi daha verimli kullanması ve yağ yakması yönünde sinyal veren çeşitli süreçleri tetiklediğini buldular.Özellikle ısı, hücre zarında kalsiyum iyon kanalı görevi gören TRPV1 adlı bir molekülü aktive eder. Bu aktivasyon, daha yüksek enerji harcamasını ve yağ yakımını teşvik eden boşuna kalsiyum döngüsü sürecini tetikler. Bu süreçle tetiklenen yağ kaybı, ısı terapisinin insülin duyarlılığını iyileştirmesinin muhtemel nedenidir."Bu olaylar dizisi, düzenli ısı uygulamasının kalori yakma ve yağ kaybının etkilerini taklit edebileceğini gösteriyor," diyor çalışmanın ortak yazarı ve doktora adayı Rong Fan bir basın bülteninde . "Bu, özellikle fiziksel aktiviteleri zorlayıcı bulan kişiler için avantajlı olabilir ve metabolik sağlığı iyileştirmek için rahatlatıcı bir yol sağlayabilir."Çalışmanın sonuçları umut verici görünse de, bulgular ön araştırma olarak kabul ediliyor çünkü araştırma henüz akran incelemesinden geçmedi. Ayrıca, araştırmacılar fareler kullandı, bu nedenle aynı etkinin insanlarda da meydana gelip gelmeyeceği bilinmiyor.Saunalar güvenli mi?
Egzersiz gibi, saunada oturmak da kalbin pompaladığı kan miktarını artırarak daha fazla oksijen açısından zengin kanın kaslara ve diğer vücut dokularına ulaşmasını sağlar. Araştırmalar, saunaların kardiyovasküler hastalık ve ölüm riskini düşürme ve artrit gibi sağlık sorunlarının semptomlarını azaltma gibi çeşitli sağlık yararları sağladığını göstermektedir.Ancak sauna kullanımı risksiz değildir. Örneğin, saunada oturmak kan basıncında düşüşe, baş dönmesine, hava yollarında tahrişe ve susuzluğa yol açabilir.Ayrıca kapalı alan korkusu (klostrofobi) olan veya sıcağa tahammülü olmayan kişiler saunayı kullanmaktan kaçınmalıdır.Ayrıca, yüksek sıcaklıkların kalbe yükleyebileceği olası olumsuz etkiler ve stres nedeniyle, insanlar saunayı kullanmadan önce sağlık uzmanlarına danışmayı düşünmelidir. Bu, özellikle yaşlı bireyler ve düşük tansiyon veya böbrek hastalığı gibi belirli sağlık sorunları olanlar için kritik öneme sahiptir.