• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR 3. SAYFA BİYOGRAFİ Dini GÜNCEL KÜLTÜR SANAT OTOMOBİL
  • Ara
SON DAKİKA:
16:00
Şanlıurfa Büyükşehir’den Kırsala Hizmet Halfeti’de Yol Sorunu Tarih Oldu!
14:00
Fıstık Severlere Dikkat! Şanlıurfa’da Kilogram Fiyatları Zirve Yaptı
13:00
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden Pamuk Çiftçilerine Eğitim ve Uygulama Günü
13:00
Şanlıurfa’da Uyuşturucuya Ağır Darbe! Esrar İle Kök Kenevir Ele Geçirildi
12:00
İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan Sert Uyarı: “Hiçbir Kutlama Bir Çocuğun Canından Önemli Değildir!”
10:20
Sahte ve Bozuk Gıdaya Geçit Yok 11 Ton Ürün İncelemeye Alındı!
10:00
Şanlıurfa’da Vergi Sistemi Değişiyor! 2026’dan İtibaren Yeni Düzenleme Yürürlüğe Girecek
08:00
Şanlıurfa'da Cephanelik Gibi Ev! Jandarmadan Silah ve Mühimmat Operasyonu
07:00
Türkiye Genelinde DEAŞ’a Darbe! 161 Şüpheli Gözaltında
07:00
Şanlıurfa'da Okul Çevrelerine Güvenlik Kalkanı! Binlerce Denetim Yapıldı
Video Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Sulama ve GES Projeleri Başlıyor
EKONOMİ
Yayınlanma: 22 Mart 2022 - 23:01

Sulama ve GES Projeleri Başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca düzenlenen, Güneş Enerji Santralleri ve Sulama Kanalları Projesi tanıtımının da gerçekleştirildiği Şanlıurfa İş Dünyası Buluşması, Bakan Dr. Nureddin Nebati ve bakanlık bürokratlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

EKONOMİ
22 Mart 2022 - 23:01
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Sulama ve GES Projeleri Başlıyor
Şanlıurfa’da bir otelin salonunda düzenlenen buluşmaya, Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Vali Abdullah Erin, Şanlıurfa Milletvekilleri Zemzem Gülender Açanal, İbrahim Halil Yıldız, Mehmet Ali Cevheri, Halil Özşavlı ve Ahmet Akay, Ziraat Bankası Genel Müdürü Alparslan Çakar ile kamu bankaları genel müdürleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı, AK Parti MKYK Üyesi Vildan Polat ve AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Zeynep Müjde Sakar, ekonomiyle ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sanayiciler ve iş insanları katıldı.

Ülke ekonomisiyle ilgili Şanlıurfa’dan açıklamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Şanlıurfa İş Dünyası Buluşması’nda, özellikle tarımsal üretimde girdi maliyetlerini azaltacak, verimliliği yükseltecek enerji ve sulama yatırımlarına yönelik proje müjdeleri verdi. Şanlıurfa’da yapılan toplantının komşu iller ve tüm Türkiye’yi ilgilendiren, oldukça kapsamlı ve kısa sürede karşılığı alınacak bir paket serisi olduğunu söyledi.

Yatırım paketinin içeriğini; Tarımsal Sulama Yatırımları İşbirliği, Tarımsal Sulamada ges Kullanımı ve Hazine Faiz Destekli Tarımsal Kredilerde Limit Artırımı ana başlıklarıyla üçe ayıran Bakan Nebati, uygulanacak projelerin ayrıntıları hakkında bilgiler verdi. Programda bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de, Şanlıurfa’nın son yirmi yılda genel bütçeden en büyük payı alan illerin başında geldiğini, kalkınma ve gelişme dönemine girildiğini söyledi. 2022 yılı içerisinde de 2 milyar TL yatırım bütçesi alan Şanlıurfa’da projelerin hızla hayata geçirilmeye başladığını ifade eden Vali Erin, tarımsal üretimi ve tarıma dayalı sanayiyi geliştirme zorunlulukları olduğunu söyledi.

Şanlıurfa’da tarımın yanında turizmi de geliştirmek amacıyla projeler ürettiklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’u Göbeklitepe Yılı ilan etmesiyle turizmde büyük bir ivme kazanıldığını dile getiren Vali Erin, hızla gelişen turizm potansiyeline dikkat çekerek yatırımcıları Şanlıurfa’ya davet etti.

Şanlıurfa’ya ve bölge illerine ilgisinden dolayı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye teşekkür eden Vali Erin, açıklanan projelerin hayırlı olmasını diledi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Şanlıurfa’da açıkladığı yatırım projeleri şöyle. 

Sulama Yatırımları:
Mevcut bütçe koşulları içerisinde 15 yılda tamamlanması öngörülen 94 milyar TL tutarındaki 253 sulama projesi, TOKİ ve Ziraat Bankası finansmanıyla 2 yılda tamamlanacak. Ülke genelinde 415 bin hektar alanı sulamaya açacak projelerin toplam maliyeti 186 milyar TL olarak gerçekleşecek ve 15’inci yılda 1 milyon 103 milyar TL gelir sağlayacak. Sulama yatırımları kapsamında Şanlıurfa’da uygulanacak 3,5 milyar TL yatarım bedelli 8 proje ile ve 26 bin hektar tarım arazisi su ile buluşacak. 

Güneş Enerji Santralleri (GES)
Tarımsal sulamada güneş enerji santralleri kullanılarak enerji tasarrufu ve verim artırmayı hedefleyen projelerin desteklenecek. Türkiye’de 2021 yılı tarımsal sulamada elektrik tüketiminin 13.4 milyar kwh olduğunu, bunun da toplam elektrik tüketiminin yüzde 4’üne tekabül ettiğini kaydeden Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, bu enerjinin üretilmesi için doğalgaz veya kömür kullanılması halinde yıllık maliyetin 2 milyar dolar olacağını söyledi.

GES’lerin kurulumunun teşvik edilmesi amacıyla 2 yıl geri ödemesiz, 7 yıl vadeli kredi sağlanacak. GES kurulmasını hedefleyen projelerde, güneş paneli üretimi yapacak işletmeler ve elektriği kendi tarlasında üretecek çiftçiler desteklenecek. Türkiye’deki tarımsal elektrik tüketiminin yüzde 12’sini, Şanlıurfa’da ise yüzde 48’ini GES ile karşılanmasını öngören yatırımlarla, çiftçi kendi ürettiği elektriğin fazlasını şebekeye satarak para kazanacak. Tarımsal elektrik tüketimini sübvanse etmek için kullanılan iki yıllık bütçe ile GES projeleri tamamlanmış olacak.

Çiftçiler, sulanacak alanın yüzde 1’i kadar alana GES kurabilecek. 250-300 dekarlık araziyi sulamak için 3 dekara kurulacak GES ile 250 kw elektrik üretilebilecek. Sulama amaçlı GES projelerinin desteklenmesinin yanında damla ve yağmurlama sulama sistemlerine verilen hibe desteği de devam edecek. Tarımsal sulamada GES kurulumu için Ziraat Bankası vasıtasıyla çiftçilere 1 yıl geri ödemesiz, 8 yıl vadeli kredi kullandırılacak. Yeri üretim panel üretimi için kullandırılacak kredilerde sıfır faiz, ithal panellerde yüzde 50 faiz desteği verilecek. Kredi kullanmak istemeyen çiftçiler, GES projeleri için yüzde 50’ye kadar hibe desteğinden faydalanacak. Bu imkânlardan çiftçiler, sulama kooperatifleri ve sulama birlikleri yararlanabilecek. Yeni kurulacak GES’ler ile güneş enerjisinden elektrik üretiminin payı yüzde 4’ten 4,5’e çıkmış olacak. 

Kredi Limitleri
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati’nin Şanlıurfa’da verdiği müjdelerden biri de, Ziraaat Bankası’nın hayvansal, bitkisel ve diğer zirai üretimlerle ilgili kredi limitleri hakkında oldu. Buna göre, Ziraat Bankası’nın çiftçilere sağlayacağı kredi üst limitleri, iki katına kadar artırıldı.



# gercek-urfa# ges# sanliurfa# sanliurfa-haber# sanliurfa-haberleri# urfa# urfa-haber# urfa-haberleri# urfahaber# urfahaberleri
İlginizi Çekebilir
Kamu Görevlilerine Müjde! Hakem Kurulu 2026-2027 Zam Teklifini Kabul Etti
Kamu Görevlilerine Müjde! Hakem Kurulu 2026-2027 Zam Teklifini Kabul Etti
Ticaret Bakanlığı’nın Yatırım ve İhracat Destekleri Zirveye Taşıdı
Ticaret Bakanlığı’nın Yatırım ve İhracat Destekleri Zirveye Taşıdı
İşsizlik Yine Yükseldi! 3 Milyonu Aştı, Kadınlar Daha Fazla Etkilendi
İşsizlik Yine Yükseldi! 3 Milyonu Aştı, Kadınlar Daha Fazla Etkilendi
Türkiye İhracatta Uçtu, Şanlıurfa Listede Bile Yok!
Türkiye İhracatta Uçtu, Şanlıurfa Listede Bile Yok!
Son Haberler
Şanlıurfa Büyükşehir’den Kırsala Hizmet Halfeti’de Yol Sorunu Tarih Oldu!
Şanlıurfa Büyükşehir’den Kırsala Hizmet Halfeti’de Yol Sorunu...
Fıstık Severlere Dikkat! Şanlıurfa’da Kilogram Fiyatları Zirve Yaptı
Fıstık Severlere Dikkat! Şanlıurfa’da Kilogram Fiyatları Zirve...
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden Pamuk Çiftçilerine Eğitim ve Uygulama Günü
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden Pamuk Çiftçilerine Eğitim...
Şanlıurfa’da Uyuşturucuya Ağır Darbe! Esrar İle Kök Kenevir Ele Geçirildi
Şanlıurfa’da Uyuşturucuya Ağır Darbe! Esrar İle Kök Kenevir Ele...
İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan Sert Uyarı: “Hiçbir Kutlama Bir Çocuğun Canından Önemli Değildir!”
İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan Sert Uyarı: “Hiçbir Kutlama Bir...
Eyyübiye ilçesinde 17 yaşındaki genç kız intihar etti
Eyyübiye ilçesinde 17 yaşındaki genç kız intihar etti

Ana Sayfa
GÜNDEM
DÜNYA
EĞİTİM
SİYASET
EKONOMİ
SAĞLIK
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
SPOR
3. SAYFA
BİYOGRAFİ
Dini
GÜNCEL
KÜLTÜR SANAT
OTOMOBİL
Köşe Yazarları
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.