Şanlıurfa - Şanlıurfa Servisciler Esnafı Odası Başkanı Halil Karacabey, okul servis araçlarını ilgilendiren önemli yönetmelik değişikliklerini kamuoyuyla paylaştı. Özellikle araç takip ve kamera sistemleri gibi teknik donanım konularında yapılan düzenlemeler, esnafın yükünü hafifletti.
Karacabey’in açıklamasına göre, Karayolları Trafik Yönetmeliği ve Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle, bazı zorunlulukların yürürlük tarihleri ertelendi.
Kamera ve Takip Sistemi İçin Yeni Takvim
Yapılan değişikliklerle, araçlara zorunlu olarak takılması gereken takip cihazı, kamera sistemi, görüntü kayıt cihazı ve acil durum butonları için geçiş süreci yeniden düzenlendi. Buna göre:
- 2025–2023 model araçlar için bu donanımlar 1 Ocak 2026’ya kadar,
- 2022–2018 model araçlar için 1 Ocak 2027’ye kadar,
- 2017 ve öncesi modeller için ise 1 Ocak 2028’e kadar muaf tutulacak.
Bu tarihlerden sonraki ilk muayenede söz konusu donanımlar araçta bulunmak zorunda olacak.
Mevcut Kamera Sistemi Kullananlar İçin Kolaylık
Ayrıca, 18 Şubat 2025 ile 1 Ekim 2025 tarihleri arasında okul servisi olarak tescil edilen ve mevcut yönetmeliklere uygun kamera sistemine sahip araçlar, 31 Aralık 2027 tarihine kadar yeni düzenlemeye tabi olmayacak.
Sürücü Belgesi Süresi de Düzenlendi
Okul servis aracı şoförlerinin ehliyet süresiyle ilgili de değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeyle:
- D sınıfı sürücü belgesi sahiplerinin B sınıfında geçirdikleri sürenin en fazla 1 yılı,
- D1 sınıfı sürücü belgesi sahiplerinin B sınıfında geçirdikleri sürenin en fazla 3 yılı dikkate alınacak.
Başkan Karacabey, esnafın lehine yapılan bu düzenlemeler için İçişleri, Milli Eğitim, Ulaştırma ve Altyapı, Çevre ve Şehircilik, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlıklarına, TŞOF Genel Başkanı Mehmet Yiğiner’e ve emeği geçen tüm kurumlara teşekkür etti.