İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Aydın merkezli olarak 11 ilde gerçekleştirilen geniş çaplı operasyonda, sosyal medya üzerinden vatandaşı dolandıran organize suç örgütüne ağır darbe vurulduğunu duyurdu. Elebaşılıklarını K.U. ve H.İ.K.’nin yaptığı örgüte yönelik düzenlenen operasyonda, aralarında örgüt liderlerinin de bulunduğu 35 şüpheli yakalandı. Şüphelilerden 33'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, biri hakkında adli kontrol kararı verildi. Diğer bir şüpheliyle ilgili işlemler ise sürüyor.
Operasyon, Aydın'ın yanı sıra İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla, Bursa, Hatay, Diyarbakır, Mardin, Niğde ve Sinop illerini kapsadı. Soruşturma Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülürken, operasyonları Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı ile Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı gerçekleştirdi.
Soruşturma kapsamında, şüphelilerin sosyal medya platformları aracılığıyla iletişime geçtikleri vatandaşları sahte borsa uygulamalarına yönlendirerek dolandırdıkları tespit edildi. Örgütün, bu yöntemle elde ettiği suç gelirlerini ise “yatırım, finans ve kripto danışmanlığı” adı altında kurdukları paravan şirketler aracılığıyla akladığı belirlendi.
Örgütün hesaplarındaki işlem hacminin toplamda 2,5 milyar TL’ye ulaştığı ifade edilirken, operasyon sırasında şüpheli kişi ve şirketlere ait yaklaşık 300 milyon TL değerinde varlığa el konuldu. Bu varlıklar arasında 10 araç, 16 arsa, 2 konut, 814 banka hesabı ve 35 kripto para hesabı bulunuyor. Ayrıca çok sayıda dijital materyal, belge ve dokümana da el konuldu.
Şüpheliler hakkında "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık" ve "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlarından soruşturma başlatıldı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Suçta kibirlenen organize suç örgütlerinden ve çetelerden ülkemizi temizlemeye kararlıyız. Bu önemli başarıda emeği geçen Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığımızı, Jandarma Genel Komutanlığımızı, KOM ve Siber Suçlarla Mücadele daire başkanlıklarımızı ve operasyonları gerçekleştiren tüm il jandarma komutanlıklarımızı tebrik ediyorum.”
Uzmanlar, özellikle dijital platformlar üzerinden yürütülen bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve resmi olmayan yatırım tekliflerine itibar etmemeleri konusunda uyarıyor. Soruşturma kapsamında elde edilen dijital verilerin analiz edilmesiyle yeni gözaltıların da gündeme gelebileceği belirtiliyor.
Aydın merkezli 11 ilde hesaplarında 2,5 Milyar TL'lik işlem hacmi bulunan elebaşılığını K.U. ve H.İ.K'nin yaptığı "Organize Suç Örgütüne" yönelik Jandarmamız tarafından düzenlenen operasyonlarımızda; 2 elebaşının da içerisinde bulunduğu 35 şüpheliyi yakaladık.
— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) July 21, 2025
33'ü… pic.twitter.com/eyOxpRxv1L