Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Toplantısı’na başkanlık etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, iş sağlığı ve güvenliği alanında gelinen aşama ve önümüzdeki döneme ilişkin politikalar kapsamlı şekilde ele alındı.
Toplantının açılış konuşmasında, ülkenin çeşitli bölgelerinde meydana gelen orman yangınlarına değinen Bakan Işıkhan, yaşamını yitiren orman işçisi İbrahim Demir’e Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.
Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin son toplantısının 2018 yılında yapıldığını hatırlatan Işıkhan, Konseyin 2005 yılında kurulduğunu ve bugüne kadar 28 toplantı gerçekleştirildiğini belirtti. Bakan Işıkhan, bu toplantıların Türkiye'nin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının gelişmesine ve uygulamada uluslararası standartlarla uyumlu politikaların oluşturulmasına önemli katkılar sağladığını ifade etti. Bu kapsamda bugüne dek yayımlanan üç ulusal iş sağlığı ve güvenliği politika belgesi ve eylem planının, kamu, işçi ve işveren kesimlerinin ortak istişareleri ile hazırlandığını vurguladı.
Bakan Işıkhan, çalışma hayatının yalnızca üretim hedeflerine odaklı olmaması gerektiğini, insan onuruna yaraşır iş ortamlarının oluşturulmasının da en az ekonomik büyüme kadar önemli olduğunu belirtti. “İş kazaları ve meslek hastalıkları, yalnızca ülkemizin değil, tüm dünyanın karşı karşıya olduğu önemli bir sorundur. Hedefimiz bu küresel sorunu Türkiye’de en alt düzeye indirmektir” ifadelerini kullanan Işıkhan, iş sağlığı ve güvenliğine insan hayatı perspektifinden yaklaştıklarını söyledi.
2012 yılında çıkarılan ve iş sağlığı ve güvenliği alanında kamu dahil tüm çalışanları kapsayan İSG Kanunu’nun, Türkiye için önemli bir dönüm noktası olduğunu hatırlatan Işıkhan, 1 Ocak 2025 itibarıyla 50’den az çalışanı olan kamu kurumları ve özel sektör işyerlerinin de bu kapsama tam olarak dahil olacağını açıkladı.
İşverenlerin iş sağlığı ve güvenliği yatırımlarına destek sağlamak amacıyla uygulanan teşvikler hakkında da bilgi veren Işıkhan, çok tehlikeli sınıftaki 3.400 iş yerine toplam 2 milyar TL tutarında teşvik ödemesi yapıldığını bildirdi. Ayrıca İSG hizmetlerinin dijital ortamda izlenmesini sağlayan İSG-KATİP sisteminin devreye alındığını ve e-Devlet entegrasyonu ile kırtasiyeciliğin ortadan kaldırıldığını belirtti.
Bakan Işıkhan, sadece çalışanların değil, toplumun tüm kesimlerinde iş sağlığı ve güvenliği kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla yapılan çalışmalara da değindi. Madencilik sektöründe yürütülen MİSGEP projesinin tamamlandığını hatırlatan Işıkhan, bu konuda farkındalığı artırmak için yürütülen faaliyetlerin aralıksız süreceğini ifade etti.
İş sağlığı ve güvenliğinin, Bakanlık açısından kırmızı çizgi olduğuna dikkat çeken Işıkhan, bu alanda taviz verilmeyeceğini ve tüm tedbirlerin alınmaya devam edileceğini belirtti. Sosyal diyalogun önemine değinen Işıkhan, tüm paydaşlarla iş birliği ve istişareye açık bir politika yürüttüklerini kaydetti.
Toplantının sonunda konuşan Işıkhan, bireysel farkındalığın, toplumsal bilincin ve kurumsal iş birliğinin önemine dikkat çekerek, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştirilmesinde Ulusal Konseyin yeniden toplanmasının önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Tüm paydaşların desteğiyle bu kültürün ülke genelinde yerleşmesi için çalışmaların artarak devam edeceğini belirtti.
Bakan Işıkhan, toplantının Türkiye’nin çalışma hayatına, çalışanlarına ve işverenlerine hayırlı olmasını temenni etti.