Başkan Ahmet Aslan Uyardı: "Sosyal Medyadaki Fıstık Fiyatlarına İnanmayın!"
Şanlıurfa Şıracılar ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Ahmet Aslan, 2025 fıstık rekoltesinde %80’e varan düşüş yaşandığını ancak 2024’ten kalan stokla bu açığın büyük ölçüde kapanacağını belirtti. Fiyatlar kaliteye göre 370 TL ile 1600 TL arasında değişiyor. Dolu afetinden etkilenen üreticiler için devletin destek hazırlığında olduğunu da açıkladı.
ŞANLIURFA – Türkiye’nin önemli fıstık üretim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da bu yıl fıstık rekoltesinde ciddi düşüş yaşanıyor. Şıracılar ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Ahmet Aslan, 2025 yılı fıstık hasadına ilişkin yaptığı açıklamada, hem üretici hem de esnaf kesiminin tedirgin olduğunu belirtti. Aslan, ayrıca güncel fıstık fiyatlarıyla ilgili kafa karışıklığını gidererek, piyasa fiyatlarını da net şekilde kamuoyuyla paylaştı.
Rekolte Geçen Yılın Yüzde 20’sine Düştü
Başkan Aslan’a göre 2025 yılı fıstık rekoltesi, 2023 ve 2024 yıllarına göre dramatik biçimde düştü. Şu anda ağaçlarda görülen mahsul, geçtiğimiz yılın ancak %15 ila %20’si seviyesinde.
“Bu yıl fıstık üretiminde ciddi bir gerileme var. Rekoltenin geçen yılın sadece yüzde 15-20’sine tekabül ettiğini tahmin ediyoruz. Bu da hem 2025 hem de 2026 yıllarının ihtiyacının karşılanması konusunda soru işaretleri doğuruyor.” diyen Aslan, sektör temsilcilerinin bu durum karşısında endişeli olduğunu ifade etti.
Ancak 2024 yılında elde edilen yüksek mahsul sayesinde, 2025 yılı için bir nebze de olsa denge sağlanabileceği belirtiliyor. Aslan, “Geçen yılki fazla mahsulün üçte biri şu an depolarda. Yeni hasatla birlikte toplam arz, ancak ihtiyacın %40’ını karşılayabilir gibi görünüyor.” şeklinde konuştu.
Fıstıkta Fiyatlar Kaliteye Göre 370 TL’den 1600 TL’ye Kadar Çıkıyor
Aslan, kamuoyunda sosyal medya üzerinden yayılan yanıltıcı fiyat bilgilerine karşı uyarıda bulunarak, güvenilir fiyatların yalnızca Ticaret Borsaları, Odalar ve ilgili Dernekler tarafından açıklandığını vurguladı. Güncel fıstık fiyatlarını da kalem kalem açıkladı:
- Kırmızı Kabuklu Fıstık: 370 TL – 430 TL
(Fiyat, fıstığın doluluk oranı, iriliği ve içindeki beyaz oranına göre değişiyor.) - Baklavalık Boz Kavlak (İç Fıstık): 500 TL – 600 TL
(Renge ve gramaja göre fiyat farklılık gösterebiliyor.) - Sıra İç (Şekerleme ve baklavada kullanılan): 750 TL – 850 TL
- Kırmızı İç: 900 TL – 1100 TL
- 1. Sınıf Boz İç (En kaliteli, baklavalık iç fıstık): 800 TL – 1600 TL
(Bu fiyat, özellikle gramajı yüksek ve rengi açık olan yüksek kaliteli fıstıklar için geçerli.)
Aslan, “Fıstıkta kalite en belirleyici unsurdur. Bu yüzden piyasada geniş bir fiyat skalası oluşuyor. Vatandaşlarımız fiyatı değerlendirirken, fıstığın sınıfına ve niteliğine dikkat etmelidir.” dedi.
Dolu Vurdu, Devlet Tespitleri Başlattı
Son haftalarda etkili olan dolu yağışı, Şanlıurfa’nın bazı bölgelerinde fıstık üreticilerine zarar verdi. Aslan, özellikle Bozova, Hilvan ve Siverek ilçelerine bağlı bazı köylerde doludan kaynaklı hasar yaşandığını belirterek, devletin devreye girdiğini söyledi.
“Valilik ve ilgili kurumlar gerekli hasar tespitlerini yapıyor. Üreticimizin mağduriyetinin giderilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Umuyoruz ki devletimiz bu noktada gereken desteği sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Sektör Beklemede, Üretici Umutlu ama Tedbirli
Rekolte düşüklüğü nedeniyle hem çiftçiler hem de sektör esnafı zor bir sezonla karşı karşıya. 2025 yılı boyunca piyasada arzın sınırlı olacağı öngörülüyor. Yetkililer, fiyat istikrarının sağlanması ve üreticinin mağdur edilmemesi için destek politikalarının devreye alınmasını bekliyor.
Başkan Aslan, açıklamasını şu sözlerle noktaladı:
“Çiftçimiz bu yıl zorlanacak. Ama 2024’ten kalan stoklarla ve doğru bir piyasa yönetimiyle bu yılı da en az zararla atlatmayı umuyoruz.”